sâmbătă, 19 decembrie 2009

Vremea colindelor extra large

Ochi de stele


Uitam de multe ori care ne sunt reperele in viata. Sau poate doar ne prefacem ca nu le observam, pana ne impiedicam de altele, ca in coada unei greble aruncata aparent neglijent in destinul nostru. Si mai ales uitam sa ne bucuram. Intamplarea din aceasta seara se refera la copilarie, la colinde si la ce poate reprezenta la o anumita varsta, fericirea. Caci in ce fel ai putea caracteriza faptul ca 15 copii dintr-un catun care face parte din comuna Vorona, undeva in judeţul Botosani, la graniţa cu judeţul Suceava, s-au gandit sa ajunga la Bucuresti sa colinde? Si pentru asta, inchipuiti-va, au facut un drum cu autocarul o noapte intreaga, in saptamana alba, a "drumurilor inchise", care tocmai s-a scurs. Unii dintre ei de-abia sunt niste tanci, cu ochii mari si sinceri, sfioşi si totuşi extrem de curiosi. Sunt imbracati in haine albe cu inflorituri, de lana si panza groasa, cu cojocele bucovinene din blanita de jder si caprioara, poarta traistute rosii in care sa primeasca darurile. Ce mai, iti vine sa ii mananci. Au ajuns de-abia dimineata in Bucuresti, din cauza inzapezirilor repetate de pe drum. Au venit doar sa colinde si vor pleca in seara urmatoare inapoi. Aflu ca multi dintre ei au facut cu adevarat eforturi sa poata plati drumul cu autocarul, căci parintii lor nu isi permit o cheltuiala neprevazuta, de felul asta. Au carat lemne la vecini, au muncit prin curţile oamenilor. Cel care ii insoteste spune ca o sa le faca o bucurie inainte de a pleca. O bucurie care imi aduce aminte de filmul romanesc de scurt metraj, premiat cu Palme d'Or in 2008, "Megatron". Imi aduce aminte de film, dar nu pot rade şi nici macar condamna. Copiii isi doresc sa mearga la Mc Donald's. Pentru ei e suprema intalnire cu civilizatia din afara satului chinuit, si totodata, iesirea in "lume". O calatorie la Bucureşti pe care o vor tine minte mult timp de-acum inainte, dar pe care nu o vor putea uita nici cei care au avut bucuria de a-i cunoaste.

P.S. Desi nu am fost destinatarii directi ai colindelor, am hotarat sa punem mana de la mana ca in felul asta sa le mai acoperim din cheltuielile cu drumul şi de ce nu, sa isi poata lua portii "big" la fast-food, fiind incredintati ca cei mici ajung atat de rar la Mc Donald's incat pericolul obezitatii este practic nul.

2 comentarii:

vasilissa spunea...

unde si cum le poti dona bani? as vrea sa ii ajut. :)

prietenul oamenilor spunea...

Din pacate au plecat si nu formau un grup, cum s-ar spune, unitar. Sunt doar niste copii care si-au dorit mult sa ajunga la Bucuresti, sa vada si ei cum arata orasul inainte de Craciun. Mi-a parut insa rau ca nu au facut in vreun fel sa ajunga la mai multe institutii, pentru ca aratau ca niste papusi.